«Παλιές καλές εποχές» για «τον κακό μας τον καιρό».

Έχω ακούσει αμέτρητες φορές τις φράσεις «παλιές καλές μέρες», «παλιές καλές εποχές», «παλιός καλός καιρός» στη ζωή μου. Κάθε φορά που τις ακούω μπαίνω αυτομάτως στην διαδικασία σύγκρισης, μα δεν μου βγαίνει, κάτι κάνω λάθος. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η εποχή των παππούδων μας ήταν καλύτερη από τη δική μας; Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι προηγούμενοι από  εμάς ήταν πιο ευτυχισμένοι ενώ συνάμα ζούσαν μια πιο δύσκολη ζωή; Δεν μπορώ να αποδεχτώ ως δικαιολογία το γεγονός ότι τότε οι ρυθμοί της ζωής ήταν πιο χαλαροί και λιγότερο αγχώδεις, λυπάμαι, αυτά είναι μαλακίες. Ακόμη και τότε οι άνθρωποι είχαν τα καθημερινά τους προβλήματα και υπέφεραν από αρρώστιες και κεράτωναν ο ένας τον άλλον, ζούσαν πιο δύσκολα από εμάς, γεμάτοι ελλείψεις και βάσανα, με μόνη άμυνα τον εαυτό τους και το πείσμα για να βελτιώσουν τη ζωή τους, όλα αυτά χωρίς παιδεία [μάλλον χωρίς εκπαίδευση είναι πιο σωστό, ο απαίδευτος άλλωστε δεν είναι και αμόρφωτος] και χωρίς «ψυχολογικές αναλύσεις» της καθημερινότητας τους.

Έλα όμως που οι παλιές εποχές ήταν όντως καλύτερες απ’ τη σημερινή και οι πρόγονοι μας ήταν πιο ευτυχισμένοι από ‘μας, όχι γιατί είχαν περισσότερα από εμάς αλλά γιατί είχαν λιγότερα από εμάς, τώρα που τα αφαιρώ αντί να τα αθροίζω, μου βγαίνει σωστά. Βλέπετε εκείνοι είχαν το όνειρο να ζήσουν καλά, όχι να ζήσουν πολλά, και αυτή η μικρή διαφορά από το καλά στο πολλά έχει φέρει εμάς στη θέση να απολαμβάνουμε τα πολλά και να μην αναγνωρίζουμε τα καλά. Η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε εκείνους και εμάς είναι ότι η δική τους εποχή ήταν πιο ουσιαστική σε συναισθήματα, ουσιαστικά συναισθήματα. Δεν είμαστε παρά μόνο έρμαια σκέψεων πλέον και εχθροί συναισθημάτων, ζούμε με φόβο ότι αν αισθανθούμε κάτι θα γίνουμε αδύναμοι, μικροί, και ο διπλανός μας θα μας λιώσει. Έχουμε πάψει να δενόμαστε με ανθρώπους και έχουμε αρχίσει να δένουμε ανθρώπους, να κρατάμε αυτούς που δεν πρέπει με το ζόρι στη ζωή μας και να μην αφήνουμε να μπαίνουν αυτοί που έρχονται να μας αγκαλιάσουν.

Είμαστε αν θες τη γνώμη μου όσο εφήμεροι όσο είναι τα συναισθήματα μας, πρέπει να σταματήσουμε να ζηλεύουμε τις «παλιές καλές εποχές» και να δούμε «τον κακό μας τον καιρό». Να αφήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν κοντά μας, να τους αποδεχτούμε όσο διαφορετικοί και αν είναι από εμάς, να τους αγκαλιάσουμε χωρίς να βάλουμε όρους, να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με τη δική τους και να μοιραστούμε στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό μας ως «παλιός καλός καιρός» για να μπορέσουμε μια μέρα να το πούμε και εμείς και να το εννοούμε.

Τα παραπάνω τα λες και σκόρπιες λέξεις αλλά βλέπεις όλα αυτά μου πέρασαν σαν σκέψεις όταν πρόσφατα ο αγαπημένος μου παππούς μου είπε: «Εμείς τότε είχαμε μόνο ο ένας τον άλλο, και αυτό έφτανε».

Μα πάνω απ’ όλα πρέπει, ακόμη και αν φαίνεται παράλογο, να δώσουμε στην κάθε μας μέρα ένα soundtrack, αυτό που ακόμη και μετά από χρόνια θα μας θυμίζει αυτές τις μέρες που θα θεωρούμε ξεχωριστές:

Advertisements
This entry was posted in The Scattered Thoughts. and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to «Παλιές καλές εποχές» για «τον κακό μας τον καιρό».

 1. «οι πρόγονοι μας ήταν πιο ευτυχισμένοι από ‘μας, όχι γιατί είχαν περισσότερα από εμάς αλλά γιατί είχαν λιγότερα από εμάς, τώρα που τα αφαιρώ αντί να τα αθροίζω, μου βγαίνει σωστά.»
  Σε ένα θεατρικό έργο που παίζεται φέτος στην Αθήνα (το «κόκκινο») ακούγεται η εξής πρόταση: «Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 3 εναλλακτικές τότε έχεις την επιλογή, όταν όμως έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 1000, αυτό λέγεται τύχη.»

 2. Ο/Η kou_kou_roukou λέει:

  “Εμείς τότε είχαμε μόνο ο ένας τον άλλο, και αυτό έφτανε”.

  Όπως ο παππούς σου, έτσι κι ο δικός μου και άλλοι φαντάζομαι, με τρεις λέξεις μας υπενθυμίζουν – ή γιατί όχι μας δείχνουν – το αυτονόητο. Ωστόσο εμείς ανοήτως εξακολουθούμε να ψάχνουμε λάθος

 3. Ο/Η ExEstrella λέει:

  Είναι αλήθεια ότι όσο λιγότερα έχεις, τόσο καλύτερα είσαι όσο περίεργο και αν ακούγεται. Είναι απλά τα πράγματα όμως, έχεις λιγότερες επιλογές και συνήθως αυτό είναι προτιμότερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s