Frowned to be Greek or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Dumb

562Τι θέλουν πια αυτοί οι φτωχοί; Τι θέλουν; Γιατί δεν θέλουν την ανάπτυξη; Τώρα που τα καταφέρναμε; Μια χαρά ήμασταν. Λίγο ακόμα θέλει,  λιγότερα χρήματα στην τσέπη, λιγότερα δικαιώματα στις αποφάσεις, λιγότερη αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα και είχαμε φτάσει σχεδόν εκεί. Γιατί δεν ακολουθούν τον δρόμο που δείχνει την λύση του προβλήματος;

Ξεκάθαρα μας το λέει η Γερμανία, που έχει τα λεφτά και όπως και να το κάνουμε κάνει όπως είναι λογικό το αφεντικό στην ΕΕ τον ισότιμων μελών, δεν είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε κοινωνική πολιτική, πρέπει να εφαρμόσουμε πρώτα οικονομική πολιτική με τους όρους που θα φέρουν γρήγορα χρήματα, να πάρουμε τα ευρώ μας. Να πάρουμε ότι μπορούμε από τον κόσμο, τα λίγα από τους πολλούς, έτσι βγαίνει το ευρώ, έτσι γεμίζει το σακούλι, φασούλι το φασούλι. Κι αν είσαι ένας από εκείνους που έχουν τα «λίγα», μην ζητάς παραπάνω, δεν σου αξίζει, γιατί έβαλες λέει και εσύ πλάτη στην κατρακύλα και τώρα πρέπει να το δεχτείς ως θυσία.

Βέβαια η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013 και κυρίως λόγω της κρίσης, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο. Δεν έχει σημασία που το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης. Δεν έχει σημασία που το όφελος από όλη αυτή την κατάσταση ήταν στα 40 περίπου δις ευρώ για την Γερμανία. Δεν έχει σημασία που εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία κατευθύνθηκαν στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας και προοπτικών και μάζεψε επιπλέον 370.000 καταρτισμένους επιστήμονες.

Και οποιοσδήποτε λογικός θα πει τι φταίει η Γερμανία που τα πάει καλά; Τι φταίει η Γερμανία που όλοι οι άλλοι είναι ή σπάταλοι, ή κάνουν κακοδιαχείριση και δεν έχουν ανάπτυξη για να επενδύσουν σε αυτούς οι αγορές; Απλά έτυχε όσο πέφτουν οι άλλοι να ανεβαίνει η Γερμανία. Και στην τελική γιατί παραπονιούνται; Εκείνη βάζει τα πολλά λεφτά για τους δανεισμούς και τα προγράμματα διάσωσης! Τώρα αν δεν θέλει να πάρει τα λεφτά της από την ανάπτυξη αλλά από την λιτότητα στις υπόχρεες χώρες δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενοχλεί. Πως θα σωθεί η οικονομία μια χώρας τελοσπάντων αν όχι με θυσίες;

Έτσι μόνο θα σωθεί και η Ελλάδα. Με θυσίες. Κι άλλες.

Πρέπει λοιπόν να μείνουμε στη Λιτότητα. Μείωση μισθών, μείωση δαπανών για την παιδεία, μείωση παροχών υγείας, μείωση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μείωση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, μείωση σε ότι μπορεί να γλιτώσει έστω και λίγα ευρώ. Γιατί αν δεν το κάνουμε θα πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Και τότε θα καταστραφούμε.

Βέβαια δεν έχει σημασία η επίδραση που θα έχει στις άλλες χώρες, γιατί πια έχουν οχυρωθεί λέει. Αν και μόνο για την Ιταλία, το ύψος των ζημιών αν η Ελλάδα πέσει σε ένα #GREXIT διαμορφώνεται στα 61,2 δισ. ευρώ. Η Γερμανία χάνει περί τα 92 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 70 δισ. ευρώ. Επίσης κάτι 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, 4,2% για τη Σλοβακία και 5,3% για τη Μάλτα και άλλες χώρες που είναι λίγο λιγότερο ισότιμες από τις άλλες στην ΕΕ και επομένως δεν αξίζουν αναφοράς.

Πρέπει λοιπόν τώρα ο Έλληνας να πάρει το μάθημα του, γιατί δανείστηκε χρήματα, χρήματα που δεν ήταν σε θέση να δανειστεί, αλλά με κάποιο τρόπο κατάφερε και τα πήρε. Γιατί δανείστηκε χρήματα και τα έφαγε, τα έφαγε σε τεμπελιά και μπουζούκια, πουτάνες και Porsche Cayenne. Γιατί δανείστηκε χρήματα που δεν ήταν δικά του αλλά τα πήρε με το ζόρι(;) από τους ισότιμους ευρωπαίους εταίρους. Γιατί δανείστηκε χρήματα που του επέτρεψαν να ζει πάνω από τις δυνατότητες του (wtf) και δεν το σκέφτηκε ούτε μια στιγμή.

Είναι βέβαια εντυπωσιακό το πόσο εύκολα ξεχάσαμε τις τράπεζες που μας έπιαναν από τα μπατζάκια στους δρόμους και μας έβαζαν μια πιστωτική με το «ζόρι» στο στόμα. Πως ξεχάσαμε τα στεγαστικά που έδωσαν σε κάθε μπατιράκι, χωρίς κανέναν έλεγχο, για να πάρει εκείνο το σπιτάκι που τώρα δεν έχει να ξεπληρώσει. Πως ξεχάσαμε τα διακοπο-δάνεια που σου ξέπλυναν τον εγκέφαλο με τις διαφημίσεις για διακοπές και χλιδή με μόνο 8% επιτόκιο και 10 χρόνια αποπληρωμή. Πως ξεχάσαμε την αγορά αυτοκινήτου με 72 δόσεις. Πως ξεχάσαμε την στήριξη της μικρομεσαίας -άρρωστης- επιχείρησης με δάνεια αέρα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά και τις τράπεζες τις ανακεφαλαιοποιήσαμε, δεκάδες δις ευρώ από την στήριξη των εταίρων μας πήγαν κατευθείαν στην διάσωση τους πριν λίγα χρόνια. Γιατί αλλιώς θα κατέρρεε η χώρα.

Βέβαια η χώρα δεν θα καταρρεύσει αν στραγγαλίσεις τον πληθυσμό της, αυτό θα φέρει ανάπτυξη, γιατί αν 2-3-4, όσοι τελοσπάντων στους 10 έβαλαν το χεράκι τους να φάνε κάτι πρέπει να το πληρώσουμε τώρα και οι 10, οι πολίτες βέβαια, μην κοιτάς τις τράπεζες, αυτές ανακαιφαλοποιήθηκαν. Δεν έχουν πια πρόβλημα. Πρόβλημα τώρα έχει ο κόσμος, αυτός χρωστάει τα λεφτά που πήρε πρώτα από τις τράπεζες και τώρα χρωστάει και τα λεφτά που πήραν οι τράπεζες επειδή έπεσαν έξω επειδή δάνειζαν αδιακρίτως. Βέβαια το να ζητήσεις τα χρήματα από όποιον τα έφαγε είναι ουτοπία, όχι κύριοι, αυτοί δεν θα πληρώσουν, εδώ θέλει θυσία από όλο τον ελληνικό λαό. Και τέλος πάντων γιατί λαϊκίζω τόσο πολύ; Είναι δυνατόν να λέω τέτοια πράγματα τώρα που χρειαζόμαστε ανάπτυξη;

Είναι δυνατόν να θεωρώ ότι δεν πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την χώρα ενώ κάνω δύο δουλειές για να μην έχω οικονομικά προβλήματα; Πρόσεξε, όχι να έχω περίσσευμα, να μην έχω πρόβλημα. Είναι δυνατόν όταν οι σπουδές μου αξίζουν 600€ το μήνα καθαρά να παραπονιέμαι ενώ άλλοι είναι άνεργοι; Είναι δυνατόν να μην συμφωνώ με τη λιτότητα όταν μια μικρή εταιρεία που ξεκινήσαμε δύο άνθρωποι προσπαθώντας για κάτι καλύτερο έχει έναν ακόμη συνέταιρο που παίρνει μαζί με ΟΑΕΕ, λοιπές φορολογικές χρεώσεις, προκαταβολή φόρου (wtf) κτλ μεγαλύτερα κέρδη από μας; Έχω την ανάπτυξη στα χέρια μου και την κλοτσάω; Τι συμβαίνει; Γιατί δεν θέλω το καλό μας; Γιατί δεν μου αρέσει η ανάπτυξη που έρχεται;

Είδα πάμπολλες φορές τον τελευταίο καιρό ανθρώπους με μισθούς 2000€+, όχι άδικα, με σπουδές, πτυχία και μεταπτυχιακά από το εσωτερικό και εξωτερικό που κόστισαν μια περιουσία από το νηπιαγωγείο κιόλας, οικογενειακά δέντρα πιο καρποφόρα κι από λεφτοδεντριές, και εξασφαλισμένοι από ακίνητη περιουσία, να κοροϊδεύουν ανθρώπους που λένε ότι θα βγουν στους δρόμους να δείξουν στήριξη σε μια προσπάθεια να έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, ανθρώπους που δεν έχουν όλα τα προαναφερόμενα αλλά ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να μην έχουν ούτε τα αυτονόητα. Είδα πάμπολλες φορές ανθρώπους τον τελευταίο καιρό να υμνούν τις τακτικές της λιτότητας για τους συνανθρώπους τους, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν πρόβλημα, δουλεύουν σε πολυεθνική με εργασιακές τακτικές του εξωτερικού. Είδα πάμπολλες φορές ανθρώπους τον τελευταίο καιρό να ελπίζουν η αρχηγική Γερμανία να δείξει στους Ελληναράδες τι πρέπει να πάθουν για να μάθουν, και μετά πήγαν να πάρουν το παιδί τους από το ιδιωτικό σχολείο των χιλιάδων ευρώ το μήνα. Και όχι δεν κατακρίνω κανέναν που έχει οικονομική άνεση, κατακρίνω τον φαντασμένο άνθρωπο που επειδή έχει ακόμη οικονομική άνεση εν μέσω κρίσης θεωρεί ότι μπορεί να πατρονάρει τους υπόλοιπους, να τους πει πως να ζήσουν, να τους κουνήσει το δάχτυλο που δεν μπορούν να ζήσουν με όσα βγάζουν και να τους πει να κάτσουν φρόνιμα και να μην ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους. Δεν έρχεται έτσι η ανάπτυξη παιδιά, δεν κάνουμε δουλειά με χαρούμενους ανθρώπους, δεν πάμε πουθενά χωρίς μιζέρια, δυστυχία, πείνα και κακό για όσους δεν έχουν χρήματα. Αγαπημένοι μου όλων αυτοί που φωνάζουν «Θα μας πάρετε στο λαιμό σας» και εννοούν όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, έμειναν άνεργοι, δεν έχουν καμία πρόσβαση στην υγεία και εξαθλιώθηκαν. Αγαπημένοι φυσικά και όσοι διατυμπανίζουν ότι αν ο κατώτατος μισθός ανέβει στα 751 θα καταστραφούμε με απόλυτη σιγουριά, άνθρωποι που πληρώνονται 5000€ το μήνα.

Πως δεν βλέπει ο λαός ότι έπρεπε να πάμε άλλα 5 χρόνια με μνημόνιο, να φθάσει το χρέος στο 250% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 40%, να τα πουλήσουμε όλα μήπως και δημιουργήσουν οι επενδυτές θέσεις εργασίας, Πως; Συζητάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ηγεμονεύει η Γερμανία διαμέσου μη εκλεγμένων τραπεζιτών, και αποφασίζει, διατάζει και εκτελεί. Και αυτό αν μας αρέσει, αλλιώς η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά προς το παρόν προφυλακισμένα.

Κάθε μέρα διαβάζεις από παντού δεκάδες εκδοχές του ίδιου πράγματος. Ο άλλος, οικονομολόγος, δίνει παράδειγμα της δανειακής σύμβασης με βάση το αν σου έδινε κάποιος λεφτά να πάρεις iPhone. *κλάπ, κλάπ, κλάπ*, γιατί το ίδιο είναι ο δανεισμός ανάμεσα σε ιδιώτες και το ίδιο ανάμεσα σε κράτη. Ο άλλος λέει πως θα σωθούμε γιατί είμαστε τσαμπουκάδες, ο τρίτος ότι μας έχουν ανάγκη και θα μας σώζουν για πάντα, ο τέταρτος ότι το κάνουν γιατί έχουν μένος εναντίον μας από παλιά, ο χαζός του χωριού ανάβει καπνογόνο γιατί η ΕΚΤ μας πιέζει και σαν καλός χλαπάτσας λέει θα δείτε τι θα πάθετε.

Όταν αυτοί ήταν στα δέντρα και έτρωγαν βελανίδια λοιπόν εμείς ήμασταν κάτω και είχαμε ήδη χοληστερίνη, όταν αυτοί κατέβηκαν όμως από τα δέντρα εμείς ήμασταν στα υπόγεια και παίζαμε πετροπόλεμο μεταξύ μας. Και όσο μεταξύ μας παίζουμε πετροπόλεμο η ΕΕ, η Γερμανία, η EKT, το ΔΝΤ και όποιος άλλος χρειαστεί θα έχει την άνεση και θα παίρνει το δικαίωμα να σε τραβάει από το χέρι μέχρι να βγεις από τα υπόγεια, το θέμα είναι ότι έχεις ήδη χάσει ένα χέρι από την κρίση εδώ και τόσα χρόνια και τώρα σε τραβάει από το άλλο, κι αν τραβήξει έτσι όπως θέλει το πιο πιθανό είναι να στο ξεριζώσει, και τότε το μόνο που  μένει είναι το υπόγειο για σένα και ένα ξεριζωμένο χέρι για εκείνους.

68

Advertisements
This entry was posted in The Scattered Thoughts.. Bookmark the permalink.

1 Response to Frowned to be Greek or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Dumb

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s